Randoneecup

Om World Cup Randonee

ISMF – verdensforbundet i randonee

Randonee er ikke en verdenskjent sport for øyeblikket, selv om den var ekstremt populær i flere tiår. Når idretten ble tatt ut av OL-programmet, trodde mange at den ville bli helt borte og historien ville sluke sporet etter de offisielle mesterskapene som pågikk på 20-tallet. Heldigvis mente utøverne noe annet, og tviholdt på sin favorittaktivitet i alle år. Her i Norge brydde vi oss ikke en døyt om den internasjonale utviklingen. Vi har alltid elsket å gå turer på fjellet, spesielt når det er skiføre. Vi kan overnatte i naturen og våkne opp i totalt uforstyrrede omgivelser –for å deretter sette på seg skiene og prøve ut den ferske snøen. Samtidig har vi vært gode på å organisere oss. Skiforbundet har hjulpet våre mest aktive mennesker med å sette opp mesterskap, cuper og turneringer i randonee gjennom alle år, helt frem til ISMF endelig dukket opp. International Ski Mountaineering Federation samlet alle randoneeorganisasjoner i verden og la den første grunnsteinen for et internasjonalt mesterskap i vår favorittsport. Med deres hjelp kan randonee på nytt oppnå en verdensomspunnet popularitet og muligens komme seg tilbake til OL-nivået med tiden. Internasjonale mesterskap som World Cup og World Championship i randonee besøkes av stadig flere mennesker, og mediene har de siste årene også sperret opp øynene for den særdeles spennende utviklingen av sporten.

 

Verdenscupen – en internasjonal opplevelse

Det beste med ISMF er at de organiserer renn verden rundt. World Cup Randonee går fra januar til april, og besøker en rekke land gjennom disse månedene. Først kommer åpningen av sesongen i Italia, deretter individuelle og vertikale øvelser i Andorra, sprint i Frankrike og et rent seniorrenn i Tyrkia. Allerede har man her fått besøkt flere ulike kulturer og prøvd seg i meget forskjellig terreng. Skogkledde Frankrike, bratte Andorra og den bare naturen i Tyrkia presser utøverne til å bruke hele sin erfaring. Turen går tilbake til Italia i mars og fortsetter til Spania i april, der vinneren blir kåret etter en oppregning av inntjente poeng. Det konkurreres både i senior, veteran og juniorklassen, noe som gjør dette til en opplevelse for alle og enhver. Det er meget vanskelig å komme seg inn i verdenscupen dersom du er amatør – blant annet må du ta en solid plass i Desember Rando (som vi har en egen artikkel om på denne siden). Man kan dog følge cupen på egenhånd, og på denne måten besøke mange spennende land samtidig som man får i seg verdifull erfaring.

 

Andre renn innen randonee

Randonee er en stor sport, selv om den ikke er med på OL-programmet eller vises særlig ofte på TV. Man finner egne randoneeforbund overalt i verden, derfor kan man praktisere sporten hvor som helst. ISMF arrangerer en rekke renn i ulike deler av verden, inkludert Kina og Russland. Kamchatka Race i Russland er forresten et annet uforglemmelig syn. Her får man se en blanding av Norge og Indonesia, med vulkaner omgitt av is og snø. Omgivelsene er helt unike, men den dårlige infrastrukturen gjør Kamchatka Race til et randoneerenn for de mest profesjonelle utøverne der ute. Mesterskapene deles inn i flere ulike nivåer, fra lavt til høyt. Man har ISMF European Series her i Europa, og ISMF Asian Series i Asia (der både Kina og Sør-Korea står på menyen). På toppen av disse finner man tre renn kalt «LGC Race», som går over ekstra lange distanser. Dette er veldig krevende renn, men utøverne kommer godt forberedt og er vant til vanskelige forhold utendørs. Spesielt er det Adamello Ski Raid som trekker til seg tilskuere. Fantastisk vær (april i Italia), moderne infrastruktur og flotte omgivelser maner opp til randonee i verdensklassen, og det er her de mest hardbarka utøverne viser frem sine ferdigheter. Medalje herfra er en prestasjon man virkelig kan skryte av i mange år.

 

 

 

Privacy Policy