Vintersport

Om NM i randonee

Mesterskapet, en del av cupen

Norge er et idrettsland, spesielt når det er snakk om vintersport. Vi elsker å stå på ski, vi elsker å bane oss vei nedover fjellet, vi elsker å ta oss oppover de snøkledde skråningene. Samtidig elsker vi å konkurrere for å finne ut hvem som er best. Det er slik vi har vokst frem som en ordentlig vintersportnasjon. Vi har tatt gullmedaljer i alle mulige typer vintersport, både i verdensmesterskap, internasjonale cuper og De olympiske leker. Den eneste sporten vi enda ikke har mestret er ishockey, men også denne idretten er på full fremgang i landet vårt. Snakker vi randonee, er det liten tvil om at Norge er i verdenstoppen. Randonee handler tross alt om lange turer i fjellet, noe vi har holdt på med i flere tusen år. Randonee handler også om full kontroll på skiene, om bruk av fjellet som en motorvei med oppover og nedoverbakker samt om orientering. Vi nordmenn har full kontroll på alle disse krevende prøvene, og det er nettopp derfor vi vant den siste OL-medaljen (gull, selvfølgelig) når randonee fortsatt var på programmet.

Norgesmesterskapet i randonee avholdes hvert eneste år, og det er her vi oftest finner ut hvem som vil stikke av med gullmedaljen i VM. For den beste norske utøveren i randonee er ofte også verdens beste utøver – derfor besøkes NM av såpass mange mennesker. Samtidig er det vel verdt å merke at norgesmesterskapet i randonee kun er en del av norgescupen, altså er det den sistnevnte konkurransen norske utøvere virkelig satser på. Store, internasjonale stjerner fra Norge møter kun opp ved NM, mens lokale talenter gjør sitt beste for å komme ut på toppen av den sammenlagte seierslisten.

 

Tøff konkurranse

NM i randonee er utrolig vanskelig – her blir utøverne virkelig nødt til å tøye grensene sine. De må jobbe hardt gjennom hele året og stadig dytte seg selv fremover. De må bevise både for seg selv og for skiklubben de representerer at de har det som trengs. Glem sprint og glem vertikale øvelser der alt handler om tiden. Norgesmesterskapet i randonee er en helt og holdent individuell øvelse som krever full konsentrasjon fra den påmeldte. De må være i toppform, og de må ha veldig godt utstyr. Ryggsekk, sender/mottaker, spader, en søkestang og en godkjent hjelm er minstekravet, men de bør også ha med seg skibriller, redningsfoil, feller, tre lag med klær og en fløyte. Randonee er en farlig sport, og derfor må utøverne ta alle forbehold når de skal prøve seg i en nasjonal konkurranse. Norgesmesterskapet går over én dag, altså må man gi alt allerede fra start. Øvelsen begynner på formiddagen og holder på til etter solnedgang, og derfor er det ekstremt viktig å komme forberedt. Ulykker skjer fortsatt hvert år, men sikkerheten er på sitt aller høyeste – spesielt når det er Skiforbundet som står bak organiseringen.

 

En ære å avholde NM

Det er ikke bare-bare å avholde norgesmesterskap i randonee. Skiklubben som får denne æren må bevise at de vet hvordan de kan gjøre mesterskapet til en uforglemmelig opplevelse, og som regel velger arrangørene ut klubber som allerede har klart å avholde flotte NM tidligere. Derfor ser vi NM i randonee komme tilbake til de samme fantastiske stedene, der sikkerheten er på topp og forberedelsene for konkurransen starter året før selve begivenheten settes i gang. Sist var det Todalen IL som fikk denne æren, grunnet deres meget gode administrasjon tidligere. Dermed ble mesterskapet avholdt ved Kårvatn, i ypperlige forhold og med tydelige krav til utøverne. Løypene var perfekte, og de valgte en periode med nydelig vær slik at både utøverne og tilskuerne kunne storkose seg på fjellet. NM er tross alt en folkefest, en hyllest til våre lange tradisjoner og vårt militære, som viste hele verden hva det betyr å ha total kontroll på fjellet.

 

Privacy Policy