Rando

Begynne randonee

Randonee i Norge

Landet vårt er som skapt for fjellturer. Uansett hvor i Norge du befinner deg, har du sikkert en ås eller et vakkert fjell i umiddelbar avstand. Norge er et fjelland, og vår moderne infrastruktur gjør det veldig enkelt å finne frem til de beste bakkene å utforske. Nordmenn har gjort dette i generasjoner – alle har et par ski i boden og kan derfor sette ut på uforglemmelige fjellturer når som helst, gjennom store deler av året. Det er dessuten det norske militæret som gjorde randonee til en verdenskjent sport, takket være sine tøffe øvelser som hele verden så opp til. Randonee er perfekt trening for det aktive mennesket, siden man her trener hele kroppen samtidig og må tøye sine egne grenser hver gang man setter ut i villmarken. Du som bor i Norge må bruke omgivelsene dine. Folk drømmer om å bo i et land med fjell i umiddelbar avstand fra boligen. Folk drømmer om å bo i Norge. Ikke bare randoneeutøvere, men folk flest. Bruk mulighetene du er født med – utforsk fjelltoppene og bruk moderne randoneeutstyr for å få alt ut av hver fjelltur!

 

Noe for alle og enhver

Det første du må forstå, er at randonee passer absolutt alle – uansett aldersgruppe eller kjønn. Man har kanskje sett godt trente utøvere sette ut mot fjellet med skiene og trodd at dette er en sport som kun passer de aller best forberedte. Men neida, man kan starte smått, akkurat som med jogging, og jobbe seg oppover i sitt eget tempo. Nordmenn har holdt på med ulike typer vinteraktiviteter siden tidenes begynnelse, og de fleste av oss har allerede prøvd både langrennski, telemark, slalåm og truger. Randonee er ikke annerledes, og det gir deg enda større frihet. Selvfølgelig bør du være godt kjent med fjellet og naturen generelt før du begir deg ut på din førte langtur. Du bør også være i god form og ha kondis som tillater deg å kjøre på en stund før melkesyren setter inn. De fleste norske mennesker passer denne beskrivelsen – med mindre du er redd for litt snø er det altså ingen grunn til å unnvike denne trenden.

 

Start i det små

Vi anbefaler å gå lange fjellturer til fots før du setter i gang med randonee. Slik blir du kjent med omgivelsene og forstår hvilke farer som lurer der ute i skogen. Etter noen spennende turer, gjerne med overnatting i naturen og lange økter til fots, kan du gjøre deg klar til vintersesongen. Selv om du kan ta med deg både langrenn og telemarkski opp i fjellet, er det dog best å skaffe seg randoneeutstyr. Forskjellen mellom vanlige ski og randonee er stålkantene, samt den spesielle utformingen med brede tupper og smalt midtparti. Dette gjør at randoneeskiene fungerer ypperlig i løssnø samtidig som de gir deg nok frihet i bevegelsene til å komme rundt hindrene som oppstår på veien nedover. Bindingene gjør det mulig å raskt ta på seg skiene, ikke ulikt slalåmskiene som vi alle har prøvd, men med mulighet for å løsne hælen når man går oppover fjellet. Når skiene og skoene er på plass, er det bare å ta frem vintertøyet, så er du klar til å sette ut på din første ordentlige randoneetur.

 

Øvelse gjør mester

Man må praktisere randonee så ofte som mulig for å øke sine ferdigheter. Det er det samme her som i all annen sport. Øvelse gjør mester, og jo mer tid du investerer i aktiviteten, desto raskere vil du kjenne selvsikkerheten vokse til nye høyder. Etter hvert vil du få lyst til å sette ut på ekstra lange turer, og begynne å tøye dine egne grenser. Du vil kjenne deg friere, og forstå at enkelte grenser kan brytes. Her er det viktig å komme med en advarsel – si alltid ifra på forhånd hvor du har tenkt deg, og ha alltid med deg en GPS. Dessuten må du aldri dra ut på fjelltur med ski helt alene. Ta alltid med deg noen du stoler på, noen som har minst like lang erfaring som deg. Slik vil du unngå ulykker.

Privacy Policy