Skiklubber

Skiklubber i Norge

Skiklubber i Norge som driver med randonee

Norge er fylt med skiklubber. Uansett hvor i landet du befinner deg, vil du meget enkelt kunne finne en lokal skiklubb som stadig maner opp til spennende aktiviteter, renn og utflukter. Nordmenn er tross alt friluftsmennesker med en særegen kjærlighet for villmarken! Derfor har de aller fleste av oss minst ett par ski i boden til enhver tid, og setter gjerne ut mot det ukjente hver gang snøen daler ned. Enkelte av våre skiklubber er verdenskjente, fordi de produserer verdensmestere som håver inn gullmedaljer. Andre er mindre kjente, men er fortsatt langt bedre enn de fleste klubbene vi finner i utlandet. Dette er fordi tradisjonene strekker seg hundrevis av år tilbake i tid, og profesjonelle trenere fra Norge mottar stadig lukrative tilbud om administrering av andre skiklubber verden rundt. De fleste takker dog pent nei og fortsetter sin aktivitet her hjemme, der utallige norske barn trenger all lærdom disse trenerne kan gi fra seg. Mange skiklubber organiserer dessuten internasjonale renn på ski og nasjonale mesterskap – blant disse finner vi Todalen IL og Batnfjord IL. Den førstnevnte står for flere kjente renn, men det er Randoneecup som tiltrekker seg mest oppmerksomhet av deres organiserte begivenheter. Batnfjord står for Silsetrenna, et annet kjent skiløp som har skapt overskrifter på grunn av de fabelaktige utsiktene man får med seg på veien. Ved siden av disse kjente klubbene finner vi flere med fullt fokus på randonee, lange fjellturer på ski.

Randonee-klubber

Det kan være noe vanskelig å finne plass i en randonee-klubb, siden kravene for deltagelse er langt høyere enn i vanlige skiklubber. Her må utøverne allerede være godt trente og ha lang erfaring fra fjellet. Ellers kan det nemlig gå galt, spesielt om du ikke er klar over hva du faktisk begir deg ut på. Når man reiser ut på fjellet i en gruppe, er det utrolig viktig at ingen holder sine likesinnede partnere tilbake. Alle må gå i takt, og ha god nok kondisjon til å opprettholde rytmen inntil lederen sier stopp. Blant de mest kjente randonee-klubbene finner man Tromsø Randoneeklubb – de har lang erfaring og flere av deres trenere har bakgrunn fra militæret. Siden randonee er en militær øvelse er det viktig å sette høye krav til utøverne. Omgivelsene i Tromsø er dessuten ypperlig egnet til randonee, med snøkledde fjelltopper året rundt og gode værforhold. Her er det ofte fullt opp når nye begivenheter annonseres, og derfor lønner det seg å være tidlig ute dersom du ønsker å bli medlem før et visst renn. Breddesamlingen ved Lyngen er blant de største i landet, noe som gjør Tromsø Randoneeklubb til et meget godt sted å starte en profesjonell karriere. Romsdal Randonee Klubb er en annen kjendis i randoneeuniverset. Romsdalen er blant Norges flotteste steder å gå fjelltur, og hvis du har skiene på kan du se frem til en uforglemmelig opplevelse med unike utsikter og perfekte omgivelser. Romsdal Randonee Klubb holder også flere spennende renn gjennom året – blant annet Romsdal Rando og Desember Rando.

 

Uttak til landslaget

Hvis du ønsker å gjøre fjellturene dine til en karriere, er det viktig at du melder deg inn i en skiklubb. Dette blir det første steget du må ta for å en gang komme deg opp til landslaget. Først må du vise deg verdig til å bli med i en randonnee-klubb, deretter må du vise gode resultater på fjellet. Når dine prestasjoner opprettholder et høyt nivå over lenger tid, vil du få besøk fra de mest kjente trenerne i landet, som vil evaluere dine sjanser. Anser de deg som en lovende randoneeutøver, vil du få muligheten til å konkurrere i Norgesmesterskap. Derfra er veien kort til landslaget og VM, men først må du slå alle andre eventyrlystne, tøffe mennesker fra hele landet.

 

 

 

Privacy Policy