Rando

Beste randonee utøvere

Ola Herje Hovdenak

Dette er selve legenden i randonee her hjemme i Norge. Ola Herje Hovdenak er en unik personlighet som sies å stå bak en god del av populariteten til «rando» her i landet. Med et slikt mellomnavn er det kanskje ikke så overraskende at mannen har dominert sporten over flere år – og med over to tiårs erfaring bak seg vil han meget sikkert fortsette å markedsføre randonee i lang tid. Hovdenak omfavnet fjellturer med ski allerede i ung alder, og promoterte den tradisjonelle norske sporten overalt i landet inntil de første velorganiserte mesterskapene og cupene kom på plass. Dessuten har han alltid holdt et høyt nivå i utlandet, med flere gode posisjoner i både europamesterskapet og VM i randonee.

Marlene Blikken Haukøy

Til tross for sin unge alder er Marlene Haukøy allerede en kjent personlighet i randoneeuniverset. Den unge jenta fra Høyanger har hatt en lidenskap for fjellet hele sitt liv, og har trent hardt i mange år samtidig som hun tar utdanning i toppidrett. Hun er aktuell i norgescupen i randonee, og representerer også Norge i internasjonal sammenheng. Denne jenta har en strålende karriere foran seg – kanskje får vi endelig se en norsk verdensmester i randonee snart? Hun har allerede skrevet seg inn i historien som den første norske kvinnen til å ta verdenscupseier i randonee – derfor forventer man stort av henne i årene som kommer.

Hildegunn Gjertrud Hovdenak

Du har kanskje hørt om denne kvinnen, som er i slekt med Norges mestvinnende randoneeutøver, men fra en helt annen sammenheng. Hildegunn Hovdenak driver nemlig med terrengsykling og landeveissykling, men kombinerer disse krevende idrettene med randonee om vinteren. Dette gir henne treningen hun behøver uten å måtte dra ut av landet, og hennes sterke ben og fantastiske kondis har gitt henne en plass på landslaget i randonee. Hun har vært NM-mester i sykling, og streber nå etter nye medaljer i hennes nye lidenskap. Randonee er veldig krevende, men Hovdenak beviser at det handler om konkurransedyktighet. Så lenge man investerer nok tid i treningen, kan man nå nye høyder uansett hvilken sport man velger seg.

Ola Berger

Denne trønderen har holdt på med randonee i over et tiår, og har skapt seg et stort navn internasjonalt. Ola Berger er en fast utøver i det norske landslaget, der han stadig er å finne side om side med Hildegunn Hovdenak og Håkon Johannessen. Mannen representerer Trondheim Randoneeklubb nasjonalt – en av de få klubbene som fokuserer helt og holdent på randonee. Dermed tar han sporten på blodig alvor, og gir alt hver gang et nytt renn settes i gang. Han har også kommet høyt opp på seierslistene i diverse internasjonale sammenhenger, blant annet en femteplass i det prestisjefylte rennet Pierra Menta (som har vært avholdt siden 80-tallet, lenge før andre mesterskap i sporten dukket opp).

 

Ove-Erik Tronvoll

Tronvoll er av den «gamle skolen» hva angår randonee, altså fokuserer han hovedsakelig på denne sporten og ingenting annet. Tronvoll begynte sammen med Ola Hovdenak og Ola Berger, og det er disse tre som står for den raske veksten av populariteten til randonee i Norge. Ove-Erik har aldri klart å vinne VM eller EM, men viser stadig gode resultater i norgesmesterskapene. Mange norske utøvere viser høy klasse på hjemmebane, men sliter med å prestere internasjonalt. Problemet er omgivelsene – vi trenger kulde, vi trenger norske fjell og en norsk atmosfære for å kjenne oss hjemme i fjellet. Andre omgivelser gjør det vanskelig for nordmenn å tilpasse seg, derfor er en sjetteplass i EM den beste posisjonen Tronvoll har mestret internasjonalt.

 

Marlene Haukøy og andre unge talenter er på rask vei fremover, og det er denne generasjonen Skiforbundet legger håpene sine på. De har hatt muligheten til å reise rundt og utforske fjell i både Europa, Asia og Nord-Amerika. Derfor er det enklere for dem å tilpasse seg de ulike omgivelsene og føle seg trygge nok til å virkelig prestere på sitt aller høyeste nivå.

Privacy Policy