Friluftsliv

Glade i friluftsliv

Randonee – en ny trend

Nordmenn har alltid vært glade i friluftsliv. Vi er aktive mennesker som gjerne går ut døra så ofte vi har tid, uansett hva slags vær som råder utendørs. Det er derfor marka er fredet, og det er derfor vi dominerer i mange ulike typer idrett. Spesielt vintersport – Norge er et unikt eksempel på allmenn kjærlighet for snøen. Det er helt utrolig at en nasjon med kun fem millioner innbyggere har tatt så mange gullmedaljer i løpet av det siste århundret. Vi elsker fjellet, der ypperlige muligheter for alpint og slalåm er tilgjengelige store deler av året. Vi elsker å ta på oss langrennsskiene og ta lange turer i marka, langs fantastiske, markerte stier som strekker seg over titalls kilometer. Samtidig har nordmenn omfavnet alle nye retninger innen vintersporten, inkludert snowboard og twin-tip ski. Derfor er det ikke overraskende at den nyeste trenden randonee straks ble en populær hobby i Norge. Randonee er i bunn og grunn en benevnelse for noe nordmenn har holdt på med i mange år – gå tur i fjellet med ski. Nå som idretten er på fremgang, får man dog noe å vise til når man ønsker å forklare planene for helgen.

 

Opp i fjellet uten problem

Formålet med randonee er å unnvike skiheisene. Man kan ta heisen til et visst punkt, men deretter bør man forberede seg på litt klatring. Så høyt som mulig, så lenge man beholder sikkerheten og vet hvor man må kjøre for å komme seg helskinnet ned igjen. Randonee kan virke slitsomt, men det er god trening og man får virkelig kjenne fjellet fra innsiden når man bruker egne krefter på å komme seg opp bakken. Idrettsutøvere har lenge brukt råskapen fra randonee til sine egne treningsøkter. Med tiden trener man opp bena og kondisjonen på en helt ny måte. Man åpner opp nye kanaler, virker det som – det er nesten som joggesmellen, men med et ekstra lukrativt insentiv. For fordelen med randonee er at du alltids kan sette på deg skiene og begynne turen nedover. Ulempen er at du aldri får lyst til å gi deg. Jo lenger du kommer opp fjellet, desto kjipere blir det å snu. Det er kjempemoro å kjøre ned fjellet, selvfølgelig, men når du først er halvveis vil man jo gjerne komme seg til toppen!

 

Lang, men ukjent historie

Saken er den at randonee har vært en idrett i mange, mange år. Sporten var faktisk på OL-programmet i en lang stund, og historien bak randonee strekker seg til våre trakter. Norske militære patruljer har gått turer i fjellet med ski i over hundre år, og etter hvert ble interessen for denne øvelsen så stor at mesterskap måtte dukke opp. Etter falmende interesse rett før andre verdenskrig ble randonee borte fra OL, men for øyeblikket opplever sporten en ekstremt høy interesse fra omverdenen – dette vil sikkert føre til at randonee blir en del av De olympiske lekene igjen.

 

Kom i gang

For å komme i gang med randonee trenger du et par gode ski som passer fint til fjellturer. Som regel er dette en blanding av slalåmski og telemark. De er veldig enkle å ta av og på, og hælen er løs for turen oppover, men festes når du drar ned for optimal kontroll. Så fort du har skiene, er det bare å ta de med seg på den neste fjellturen. Uansett hvor i landet du bor har du garantert en fin bakke like i nærheten. Glem skikort – få på deg skiene og gå opp åsen/fjellet. Uten bruk av heis. Kanskje finner du noen spennende stier du kan ta, eller en fjelltopp lenger opp enn heisene går? Gå så langt opp du kan, og sett på deg skiene når du mener at nok er nok. Slapp av i et par minutter, og sett ut nedover fjellet – langs dine egne stier eller inn på den markerte skibakken. Det du gjør er randonee!

Privacy Policy